Om du har funderingar på att skaffa dig ett bensinkort eller ett tankkort så är det bra att jämföra en del saker. Utöver det mest uppenbara så som drivmedelsrabatter och bonusar, så kan det även vara bra att ha koll på hur den inkluderade reseförsäkringen ser ut samt vad du själv har för körvanor.

När det gäller bensinkort så utfärdas de oftast av bensinkedjor så som OKQ8, Shell, Circle K med flera andra. Men det finns även de som kort som ges ut i samarbete med en bank eller kortutgivare. Oftast är de allra flesta bensinkort så att de kommer med rabatt på bränsle samt att de kan ha en bonus vid köp utanför bensinkedjan.

Välja rätt bensinkort

För att du ska ha nytta av ditt bensinkort är det ju bra att välja rätt. För att välja rätt är det ju bra att jämföra dem alla mot varandra. Du bör kolla vad alla har för drivmedelsrabatt. Det brukar ligga på 10 till 20 öre per liter på de allra flesta. Se även till att välja ett som kommer utan årsavgift. Bonus på köp är en annan sak att jämföra. Denna bonus brukar ligga på 0,3 % till 0,6 %. De flesta bensinkort liksom vanliga kreditkort har även en reseförsäkring. Kolla om det även finns med andra försäkringar, som till exempelvis en tanka-fel-försäkring.

När du ska välja ditt bensinkort, så är det faktiskt inte alltid det kort som ger allra högst bränslerabatt och bonus som kan vara det som passar just dig. Det finns ett par frågor du bör ha i åtanke.

Frågor att fundera över

Den första frågan du bör ställa dig är om du ofta tankar hos samma bensinkedja. Är det så att du gör det, så kan det ju lämpa sig att välja det kort hos den bensinkedja du tankar på. Sen är det ju en fördel att ha kortet hos den bensinkedja som faktiskt finns där du bor.

En del bensinkort ger inga rabatter på obemannade bensinstationer, så det är bra att ha i åtanke om det är så att du mest tankar på en sådan.

En viktig fråga är faktiskt om du är i behov av ett bensinkort. Det är ju ändå ett kreditkort, där det blir som att låna pengar för att kunna tanka. Så det gäller ju att veta med dig att du kan ha råd med det.

Kolla även hur reseförsäkringen är utformad och om den har en rimlig ersättningsnivå. De allra flesta kort har samma skydd, så som bagageförsening och avbeställningsskydd med mera. Men nivån på ersättningen kan variera!

En mycket viktig sak att fråga dig, är om det ingår en tanka fel-försäkring. Det händer ju att man kan tanka fel och det kan leda till skador på bilen som är dyra att reparera. En del bensinkort har gratis tanka fel-försäkring, andra kräver en avgift.

När du har koll på detta, så kan du med fördel kolla in på hittakreditkortet.se som har gjort bra jämförelser av olika bensinkort.